Onderzoek | Economische analyse van gemengde teeltsystemen in de Nederlandse landbouw 

Socio-economie, technologie en logistiek /

Adoptie door boeren en economie /

Economische analyse van gemengde teeltsystemen

Onderzoeker


Mohsin Raza

PhD-kandidaat

Wageningen University & Research

Ik heb een unieke mix van academische ervaringen opgedaan in Europa, China en Pakistan ben ik gepassioneerd door duurzame landbouwpraktijken en voedselsystemen, en de economische strategieën daarachter. Ik ben geïnteresseerd in de economische levensvatbaarheid van innovatieve landbouwpraktijken, met name gemengde teeltsystemen, die aansluiten bij de mondiale duurzaamheidsdoelstellingen. Ik bijgedragen aan projecten over klimaatbestendigheid, voedselzekerheid, economische veerkracht en ecologische duurzaamheid, met een sterke focus op hoe boeren zich kunnen aanpassen aan moderne uitdagingen met behoud van inkomen.

Onderzoeksproject


Project: 2.1.1. Economische analyse van gemengde teeltsystemen in de Nederlandse landbouw 

De Europese Unie, inclusief Nederland, wordt geconfronteerd met kritieke uitdagingen zoals het verlies aan biodiversiteit, verspilling van hulpbronnen en afhankelijkheid van milieuonvriendelijke productiemiddelen zoals pesticiden, die risico’s opleveren voor de menselijke gezondheid en bijdragen aan klimaatverandering. In reactie hierop probeert Nederland zich aan te sluiten bij de ambitieuze ‘Farm to Fork’-strategie van de EU, die streeft naar een halvering van het gebruik van pesticiden in 2030 om deze milieueffecten te beperken en de volksgezondheid te verbeteren. 

Gemengde teeltsystemen komen naar voren als een potentiële oplossing, die de biodiversiteit bevordert en de behoefte aan synthetische bestrijdingsmiddelen vermindert door de natuurlijke bestrijding van plagen en een efficiënter gebruik van hulpbronnen te verbeteren. Maar ondanks de milieubelofte van gemengde gewassen, wordt deze langzaam ingevoerd vanwege onzekerheden over de economische levensvatbaarheid. Boeren aarzelen om over te stappen van conventionele praktijken zonder duidelijk bewijs dat gemengde gewassen zowel duurzaam als winstgevend kunnen zijn. Dit is waar mijn onderzoek om de hoek komt kijken. Ik wil een uitgebreide economische analyse uitvoeren van gemengde teeltsystemen, waarbij ik bio-economische modellen gebruik om langetermijnresultaten te simuleren. Mijn werk zal de financiële gevolgen van deze systemen evalueren. Het doel is om strategieën te identificeren die gemengde gewassen economisch haalbaar maken voor boeren, terwijl ze ook bijdragen aan bredere duurzaamheidsdoelen. Dit onderzoek zal niet alleen bruikbare inzichten opleveren voor boeren, maar ook beleidsmakers informeren over hoe ze ondersteunende kaders kunnen creëren die de adoptie van deze duurzame praktijken aanmoedigen. 

Gerelateerde projecten


Resultaten en nieuws


Hier volgt later nieuws en resultaten van het onderzoek.

Onze werkpakketten

1. Agro-ecologie

In dit werkpakket staan bovengrondse en ondergrondse interacties centraal. We kijken naar de interacties tussen planten, gewassen, insecten en andere diersoorten die op de akker leven en de verschillen tussen strokenteelt en monocultuur.

2. Socio-economie en technologie

Werkpakket 2 bekijkt de economische haalbaarheid van investeringen voor boeren om over te schakelen naar meer gewasdiverse systemen, zoals strokenteelt, en welke factoren van invloed zijn op hun bereidheid om ecologisch verantwoorde landbouw te gaan bedrijven.

3. Institutionele veranderingen

We willen verschillende transitiepaden identificeren, die van toepassing zijn op verschillende situaties. Denk aan boeren met brede stroken en lange waardeketens, maar ook kleinschalige boeren met smalle stroken die afzetten in een korte keten. Of misschien wel hele andere teeltsystemen die gebruik maken van gewasdiversiteit, zoals agroforestry. Daarnaast kijken we naar wat consumenten en andere stakeholders vinden en hun rol in de transitie naar duurzamere landbouw.

CropMix wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Logo NWO

Privacyverklaring