Socio-economie, technologie en logistiek /
Logistiek en waardeketens /
Efficiënte distributienetwerken van op gemengde teeltsystemen gebaseerde toeleveringsketens
Onderzoeker
Tuğçe Canbilen Suticen
PhD-kandidaat
Technische Universiteit Eindhoven
Ik vind het geweldig om deel uit te maken van Cropmix, omdat ik graag deel uitmaak van onderzoeksprojecten met een maatschappelijke impact. Ik denk dat we met dit interdisciplinaire project de voedselveiligheid en biodiversiteit kunnen verbeteren.
Onderzoeksproject
Project: 2.2.3. Het ontwerpen van efficiënte distributienetwerken van op gemengde teeltsystemen gebaseerde toeleveringsketens om de consument te bereiken, rekening houdend met alternatieve bedrijfsmodellen
Modellen voor netwerkontwerp en distributieplanning, specifiek voor bedrijfsmodellen gebaseerd op gemengde teeltsystemen, zullen worden ontwikkeld en gebruikt om beslissingen buiten de boerderij te optimaliseren, bijv. het verzamelen van de productie, verwerking, opslag en distributie naar de consument. Het raamwerk zal beslissingen optimaliseren met betrekking tot het verzamelen van de productie op boerderijen, de (voor)verwerking van producten van gemengde teeltsystemen, de opslag en de gelijktijdige distributie naar consumenten.
Gerelateerde projecten
- Duurzame productieplanning en veldlogistiek in gemengde teeltsystemen > Alfaima L. Solano Blanco
- Inrichten van agrarische landschappen en de rol van strokenteelt > Thijmen van Loon
Resultaten en nieuws
Hier volgt later nieuws en resultaten van het onderzoek.
Betrokken onderzoekers
- Sonja Rohmer (TU/e)
- Tom van Woensel (TU/e)
- Argyris Kanellopoulos (WUR)
Gerelateerd onderzoek
- Duurzame productieplanning en veldlogistiek in gemengde teeltsystemen
- Inrichten van agrarische landschappen
Meer onderzoek uit werkpakket 2
Onze werkpakketten
In dit werkpakket staan bovengrondse en ondergrondse interacties centraal. We kijken naar de interacties tussen planten, gewassen, insecten en andere diersoorten die op de akker leven en de verschillen tussen strokenteelt en monocultuur.
Werkpakket 2 bekijkt de economische haalbaarheid van investeringen voor boeren om over te schakelen naar meer gewasdiverse systemen, zoals strokenteelt, en welke factoren van invloed zijn op hun bereidheid om ecologisch verantwoorde landbouw te gaan bedrijven.
We willen verschillende transitiepaden identificeren, die van toepassing zijn op verschillende situaties. Denk aan boeren met brede stroken en lange waardeketens, maar ook kleinschalige boeren met smalle stroken die afzetten in een korte keten. Of misschien wel hele andere teeltsystemen die gebruik maken van gewasdiversiteit, zoals agroforestry. Daarnaast kijken we naar wat consumenten en andere stakeholders vinden en hun rol in de transitie naar duurzamere landbouw.