Schaalvergroting van plant-plant-processen naar veld en boerderij /
Het potentieel van gemengde teeltsystemen voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten binnen circulaire voedselsystemen
Onderzoeksproject
Project: 1.3.5. Het potentieel van gemengde teeltsystemen om de biodiversiteit en ecosysteemdiensten te verbeteren binnen circulaire voedselsystemen
Dit project onzoekt hoe gewasdiversificatiepraktijken (bijv. strokenteelt, agroforestry) kunnen worden gebruikt als hefboom voor verandering om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Hoe kunnen deze praktijken de biodiversiteit in voedselsystemen verbeteren door middel van een gevestigde modelbenadering, het Circular Foods System Model (CiFos)? Het richt zich ook op het herontwerpen van landschappen die landbouwgebieden, biodiversiteit en natuurbehoud kunnen ondersteunen en zo bijdragen aan de overgang naar duurzame voedselsystemen die rekening houden met mens en natuur.
Gerelateerde projecten
- Opbrengsten in strokenteelt > Hilde Faber
- Schaalvergroting van plant- naar veldniveau
- Insectenbiodiversiteit
- De waarde van strokenteelt voor akkervogels > Rik Waenink
Resultaten en nieuws
Hier volgt later informatie en nieuws over het project.
Betrokken onderzoekers
- Hannah van Zanten
- Dirk van Apeldoorn
- Wolfram Simon
Gerelateerd onderzoek
Onze werkpakketten
In dit werkpakket staan bovengrondse en ondergrondse interacties centraal. We kijken naar de interacties tussen planten, gewassen, insecten en andere diersoorten die op de akker leven en de verschillen tussen strokenteelt en monocultuur.
Werkpakket 2 bekijkt de economische haalbaarheid van investeringen voor boeren om over te schakelen naar meer gewasdiverse systemen, zoals strokenteelt, en welke factoren van invloed zijn op hun bereidheid om ecologisch verantwoorde landbouw te gaan bedrijven.
We willen verschillende transitiepaden identificeren, die van toepassing zijn op verschillende situaties. Denk aan boeren met brede stroken en lange waardeketens, maar ook kleinschalige boeren met smalle stroken die afzetten in een korte keten. Of misschien wel hele andere teeltsystemen die gebruik maken van gewasdiversiteit, zoals agroforestry. Daarnaast kijken we naar wat consumenten en andere stakeholders vinden en hun rol in de transitie naar duurzamere landbouw.