Onderzoek | Institutionele kaders voor toepassing van strokenteelt door telers en realiseren van een agro-ecologisch voedselsysteem

Institutionele veranderingen /

Institutionele bereidheid tot opschalen /

Institutionele kaders voor toepassing van strokenteelt door telers en realiseren van een agro-ecologisch voedselsysteem

Onderzoeker


Daphne Schoop

PhD-kandidaat

Wageningen University & Research

Voor mijn studie verhuisde in vanuit Almere naar het kleine Wageningen. Als stadse heeft de tuin, de buitenwereld en voedsel productie mij altijd gefascineerd. Maar aan de Wageningen Universiteit raakte ik doordrongen van de ernst van de huidige klimaat- en ecologische crisis, en ook de enorme potentie van voedsel en landbouw in het aanpakken van de uitdagingen.

In CropMix wordt gewerkt om de levens van mensen en al het andere leven te verbeteren met de ambitie onze samenleving en omgeving weerbaar te maken voor de toekomst. Met mijn achtergrond als socioloog draag ik graag bij aan de verwezenlijking van die ambitie door de belemmeringen voor strokenteelt bij de wortels aan te pakken.

Onderzoeksproject


Project: 3.2.1. Institutionele kaders voor toepassing van strokenteelt door telers en realiseren van een agro-ecologisch voedselsysteem

De toepassing van een bepaalde landbouwmethode hangt met veel aspecten samen. Verandering ervan is daarom niet zomaar gedaan. Een boer, en diens boerderij, staan niet op zichzelf, maar zijn verweven in een netwerk van verhoudingen met vele andere actoren. Dit zijn mensen, zoals collega’s, ambtenaren, ketenvertegenwoordigers, adviseurs, burgers; en niet-menselijke actoren, zoals machines, insecten, planten, het gewas, het land, enzovoort. Dit web bepaalt het handelingsvermogen van diegenen die erin verweven zijn door (wederzijdse) afhankelijkheden.

Insgelijks spelen afhankelijkheden een rol in het toepassen van strokenteelt. De toepassing van strokenteelt vergt daarom niet enkel verandering van een boer als individu. Het vraagt om een verandering in het systeem eromheen; vernieuwing in de vorm van organiseren en doen in het netwerk om de boer in staat te stellen te veranderen.

In mijn onderzoeksproject zal ik me verdiepen in de institutionele kaders die de huidige vorm van monoculturen en intensieve teelt uitlokken. Met de deelnemers van CropMix ga ik aan de slag om de ingebakken regels, routines, procedures, normen en verbeeldingen onder de loep te nemen. Ik ga op zoek naar manieren om nieuwe vormen te testen en bewerkstelligen.

Gerelateerde projecten


Resultaten en nieuws


Hier volgen resultaten en nieuws.


Onze werkpakketten

1. Agro-ecologie

In dit werkpakket staan bovengrondse en ondergrondse interacties centraal. We kijken naar de interacties tussen planten, gewassen, insecten en andere diersoorten die op de akker leven en de verschillen tussen strokenteelt en monocultuur.

2. Socio-economie en technologie

Werkpakket 2 bekijkt de economische haalbaarheid van investeringen voor boeren om over te schakelen naar meer gewasdiverse systemen, zoals strokenteelt, en welke factoren van invloed zijn op hun bereidheid om ecologisch verantwoorde landbouw te gaan bedrijven.

3. Institutionele veranderingen

We willen verschillende transitiepaden identificeren, die van toepassing zijn op verschillende situaties. Denk aan boeren met brede stroken en lange waardeketens, maar ook kleinschalige boeren met smalle stroken die afzetten in een korte keten. Of misschien wel hele andere teeltsystemen die gebruik maken van gewasdiversiteit, zoals agroforestry. Daarnaast kijken we naar wat consumenten en andere stakeholders vinden en hun rol in de transitie naar duurzamere landbouw.

CropMix wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Logo NWO

Privacyverklaring