Strokenteelt verbetert de afweer van planten tegen plagen via de bodem


Strokenteelt verbetert de afweer van planten tegen plagen via de bodem

Grote monoculturen van één gewas zijn nog steeds de norm in de Nederlandse landbouw. Hoewel dit efficiënt kan lijken, bijvoorbeeld bij het gebruik van grote tractoren en spuitmachines, kan het op den duur leiden tot een slechte gezondheid van de bodem en een toename van plagen. Een effectief alternatief is strokenteelt, waarbij verschillende gewassen naast elkaar in stroken worden geplant. Onderzoek suggereert dat gewasdiversiteit de bodemgezondheid in stand houdt door veel bodemfuncties en ecosysteemdiensten te verhogen, zoals gunstige bodemmicroben [1] [2]. Ook zou strokenteelt de biodiversiteit op de akkers kunnen verhogen. Recent gepubliceerd onderzoek toont echter aan dat strokenteelt ook de natuurlijke verdediging van planten tegen plagen kan versterken.

Een recente studie van Laura Riggi en collega’s vergelijkt het telen van aardappelen in bodems van langdurige strokenteelt met bodems die zijn gebruikt voor monoculturen. Laura en haar collega’s probeerden te begrijpen hoe de bodem van deze twee landbouwsystemen AMF (arbusculaire mycorrhizaschimmels) beïnvloedt die planten helpen om te groeien en helpen zich te verdedigen tegen plagen.

AMF zijn belangrijk voor een gezonde bodem. Deze schimmels vormen partnerschappen met plantenwortels, waardoor deze beter in staat zijn om water en voedingsstoffen op te nemen uit de grond. Deze relatie kan leiden tot betere gewasopbrengsten en, nog belangrijker, zorgen voor betere verdediging van planten tegen plagen zoals de groene perzikluis waar aardappels last van hebben.

“We hebben kasexperimenten gedaan met grond van zowel strokenteelt als monocultuurvelden om te zien welk effect de grond had op de opbrengst van aardappelplanten en de verdediging tegen de groene perzikluis,” legt Laura uit. “We zagen dat de aardappelen geteeld in strokenteelt meer AMF in hun wortels hadden. Dit suggereert dat gewasdiversiteit deze nuttige schimmels ondersteunt. Dit is belangrijk omdat we ook ontdekten dat AMF het stikstofgehalte in de aardappelplanten verbetert, wat essentieel is voor hun groei en opbrengst.”

De onderzoekers zagen ook dat er minder bladluizen zaten op de aardappelen die in strokenteelt werden geteeld. Deze vermindering lijkt verband te houden met veranderingen in het natuurlijke afweersysteem van de planten, dat wordt geactiveerd als reactie op plagen.

Samengevat toont de studie veelbelovende resultaten van strokenteelt en bodemgezondheid. Het geeft aan dat strokenteelt de nuttige interacties tussen bodem en planten via AMF-symbiose kan versterken, de afweer van aardappelen kan beïnvloeden en de druk van plagen kan verminderen. “We hebben meer onderzoek nodig om de mechanismen hierachter te begrijpen. Ook moeten we dit buiten de kas testen om te zien of de resultaten ook van toepassing zijn op echte veldsituaties, maar onze bevindingen geven aan dat gewasdiversiteit de verdediging van planten tegen plagen zoals bladluizen beïnvloedt”, concludeert Laura.

Groene perzikluis
Kasopstelling met de 120 potten, willekeurig toegewezen aan één van de 12 behandelingen (foto: Onikepe Agangbe)

[1] Beillouin, D., Ben-Ari, T., Malézieux, E., Seufert, V., & Makowski, D. (2021). Positive but variable effects of crop diversification on biodiversity and ecosystem servicesGlobal change biology27(19), 4697–4710. https://doi.org/10.1111/gcb.15747

[2] Guzman, A., Montes, M., Hutchins, L., DeLaCerda, G., Yang, P., Kakouridis, A., Dahlquist-Willard, R.M., Firestone, M.K., Bowles, T. & Kremen, C. (2021), Crop diversity enriches arbuscular mycorrhizal fungal communities in an intensive agricultural landscape. New Phytologist, 231: 447-459. https://doi.org/10.1111/nph.17306

CropMix wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Logo NWO

Privacyverklaring