Luchtfoto hotel Bovendonk (oud klooster met binnenplaats)

Aankondiging: CropMix winter school

Van 2 tot 7 februari 2025 organiseert CropMix een postdoctorale cursus gericht op de transitie in de landbouw. Binnenkort opent de inschrijving.

Scope

De (Nederlandse) landbouwsector staat voor grote uitdagingen, waaronder een ernstig verlies aan biodiversiteit, verspilling van hulpbronnen, afhankelijkheid van milieuonvriendelijke productiemiddelen (bijv. pesticiden), risico’s van pesticidengebruik voor de volksgezondheid en klimaatverandering. Bovendien is de economische positie van boeren vaak kwetsbaar terwijl burgers zowel betaalbaar voedsel als een schoon milieu met grote biodiversiteit eisen.

De overgang naar duurzame landbouw vereist actie op de boerderij, in de voedselketen, in beleid en wetgeving en op het niveau van consumentengedrag. Daarom hebben we voor het bereiken van de transitiedoelen een gezamenlijke inspanning nodig van landbouwkundigen en economen, ecologen, modelleurs, transitie-experts, beleidsadviseurs, sociologen en nog veel meer.

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze postdoctorale cursus van een week leer je hoe je de transitie naar duurzame landbouw kunt versnellen door samen te werken met anderen uit verschillende wetenschappelijke disciplines en achtergronden. Wat kunnen jij en je discipline bijdragen? Hoe leg je jouw kennis uit zodat het toepasbaar wordt voor anderen? En wat kun je van anderen leren dat je perspectief verbreedt?

Het doel van de cursus is om je toepasbare vaardigheden te geven door concrete casestudy’s en mindsets aan te reiken om te werken aan systeemverandering. Je zult gemeenschappelijke doelen definiëren en onderzoeken welke tradeoffs en synergieën er zijn tussen perspectieven die verschillende disciplines bieden. Door gebruik te maken van casestudies en te werken in kleine teams bestaande uit een breed scala aan wetenschappers, leer je je inspanningen te combineren om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Gastsprekers en docenten voorzien je van de real-life context en de wetenschappelijke kennis om dit te doen. Tijdens de cursus richt je je ook op jouw rol als wetenschapper in de transitie naar duurzame landbouw.

Datum: 2 t/m 7 februari 2025

Locatie: Hotel Bovendonk, Hoeven (Noord-Brabant)

Docenten: Diverse akkerbouwers en consortiumpartners zijn te gast om hun perspectief te geven op de transitie in de landbouw. Daarnaast brengen we een bezoek aan het logistieke centrum van Bakkerbarendrecht. Docenten zijn o.a. Erik Poelman, Dirk van Apeldoorn, Kristiaan Kok, Bep Schrammeijer, Louise Vet, Jeroen Candel, Marius Monen, Niels Anten, Marie Zwetsloot en Marjolein Derks.

Meer informatie en aanmelden volgt later via de website van onderzoeksschool PE&RC. Heb je vragen? Mail ons op cropmix@wur.nl.

CropMix wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Logo NWO

Privacyverklaring