RESULTATEN
Sluipwespen in strokenteelt weten koolwitje beter te onderdrukken
Voorloper van het onderzoek naar natuurlijke plaagbestrijding binnen CropMix, is het onderzoek van Luuk Croijmans (Wageningen University & Research). Luuk deed zijn onderzoek binnen de systeemexperimenten in Wageningen en Lelystad die nu onderdeel uitmaken van CropMix.
Luuk onderzocht het effect van strokenteelt op natuurlijke plaagbestrijding van rupsen van het koolwitje door sluipwespen. “Als we verschillende gewassen in smalle stroken verbouwen, weten sluipwespen de rupsen van het koolwitje beter te onderdrukken. Hierdoor zijn landbouwgewassen beter beschermd tegen vraat, en heeft een teler minder pesticiden nodig,” aldus Luuk.
De natuurlijke plaagbestrijding van het koolwitje door de sluipwespen was groter in strokenteelt dan in monoculturen. In pixelteelt, waarbij de gewasdiversiteit zeer hoog is en op elke vierkante meter een ander gewas staat, werkte de natuurlijke plaagbestrijding juist minder goed. Mogelijk was het landschap zo divers, dat de sluipwespen de rupsen niet goed konden vinden.
In onderstaande mini-docu van Hans Smid zie je het fascinerende proces van natuurlijke bestrijding en de bevindingen van het onderzoek. Luuk vertelt wat sluipwespen zijn, wat ze doen, en hoe ze ons kunnen helpen om het landbouwsysteem duurzamer te maken door gebruik van natuurlijke processen.
De komende jaren werkt Gabriele Bolletta verder aan het onderzoek naar natuurlijke bestrijding binnen gewasdiverse systemen.
Wetenschappelijke publicatie
Titel: Crop species diversity levels with attract and reward strategies to enhance Pieris brassicae parasitism rate by Cotesia glomerata in strip intercropping
Tijdschrift: Functional Ecology
Auteurs: Luuk Croijmans, Dirk F. van Apeldoorn, Fabrizio Sanfilippo, Tshelthrim Zangpo, Erik H. Poelman