Afgelopen donderdag, 3 juli, vond de jaarlijkse BioVelddag plaats Lelystad. Vaste prik is ook de rondleiding langs de proeven bij WUR Open Teelten, waaronder onze proeven met strokenteelt.
Bij de thematour gewasdiversiteit met Maria Van Boxtel en Rosemarie Slobbe (Hemus) was speciale aandacht voor de vraag: hoe bouw je een weerbaar en toekomstbestendig teeltsysteem op? Hilde Faber deelde de eerste ervaringen met opbrengstdata in vergelijking van strokenteelt met volvelds teelt. Esther Moinat vertelde over akkerkruiden en Anna de Rooij en Luuk Croijmans over biodiversiteit.
Eerste resultaten
Er lijken grotere verschillen te zien in akkerkruiden en biodiversiteit tussen gangbare strokenteelt en gangbare volveldse teelt dan tussen biologische strokenteelt en biologische volvelds teelt. Een van de deelnemende telers opperde: “Misschien omdat in biologische teelt er sowieso al meer natuurlijke vijanden zijn?” Een ander veronderstelde: “Misschien komt het niet door de stroken, maar omdat je vlinderbloemigen, zoals veldbonen, in je rotatie opneemt?”
💰 🐝 Opbrengstgegevens en biodiversiteitsdata zijn nog volop in onderzoek. Eén van de deelnemende telers ziet wel verschil: een hogere opbrengst in biologische strokenteelt over drie jaar over alle gewassen. “Sommige gewassen hebben een lagere opbrengst, andere juist een hogere. Ons doel is vooral een stabielere opbrengst. Dat lijken we te realiseren.”
Kortom: een goed gesprek op de Proeftuin Agroecologie en Technologie. Wordt vervolgd!
In gesprek met boeren
Om te achterhalen hoe boeren de keuze voor gewasdiverse teeltsystemen, zoals strokenteelt, maken, was ook PhD-kandidaat Chiara Boeri van de Business Economics Group van Wageningen Universiteit aanwezig. Ze onderzoekt onder welke omstandigheden boeren kiezen voor een gewasdivers teeltsysteem en wanneer juist niet en hoe beleid dit kan ondersteunen.
Ben je akkerbouwer in Nederland en zou je Chiara willen helpen? Dat kan door de vragenlijst in te vullen. Of deel de oproep met akkerbouwers in je netwerk.
📝 De vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten.
🎁 Elke 10e deelnemer ontvangt een VVV-cadeaukaart van € 25,-!
👉 Naar de vragenlijst
Foto’s: Dick Boschloo