Blik op de toekomst: Circlefarms en herstel van biodiveristeit

Op de kruising van de Kielekampsteeg en Bornsesteeg, vlakbij de WUR-campus, ligt het prototype van wat ontwerper Floris Schoonderbeek een Circlefarm noemt. Met deze ronde akker proberen Floris en zijn team letterlijk het landschap te hervormen. Ze ontwikkelen een alternatief voor de huidige veelal rechte akkers met monoculturen, die vaak gescheiden zijn van bewoonde gebieden en natuur.

Met de Circlefarm wil het team bijdragen aan minder scherpe grenzen tussen stad en platteland en tussen natuur en landbouw, door ander ruimtegebruik. Een ronde akker betekent bijvoorbeeld dat de hoekjes die overblijven, gebruikt kunnen worden voor iets anders. Dit kan natuur zijn, voor het stimuleren van de biodiversiteit, maar bij grotere circles bijvoorbeeld ook ruimte voor woningen.

Bron: circlefarming.org

Over de cirkelvormige akker draait een lange arm, waaraan je allerhande gereedschappen kunt hangen. “We hebben gereedschappen uit de schuur gehaald, waarvan de boer al vergeten was dat ze er nog lagen!” vertelt Floris. Momenteel wordt er nog druk gesleuteld aan de arm, die binnenkort elektrisch te bedienen zal zijn. Aan de arm hangen ook bedjes waarop mensen kunnen liggen voor handmatig werk. Het doel is niet om alles handmatig te doen, maar ook niet om alles autonoom te maken. Het doel is een optimum te zoeken tussen techniek en handwerk. “De menselijke maat is daarbij ons uitgangspunt,’ aldus Floris, “De arm is in figuurlijke zin ook een handreiking.”

Momenteel zaaien Floris en zijn team de cirkel in met dezelfde gewassen als op de experimentele velden van de WUR: kool, haver, pompoen, veldboon en aardappel. Komend seizoen zullen onderzoekers ook monitoren hoe het gaat op de Circlefarm, al is het nog te kleinschalig om er harde resultaten van te verwachten. Dit eerste jaar is vooral uitproberen.

Het prototype in Wageningen maakt onderdeel uit van een kunstproject waarin het verlies van biodiversiteit van de afgelopen decennia visueel wordt gemaakt door strokenteelt. Elke strook van 1,5 meter breed vertegenwoordigt een jaar sinds 1970 en is ingezaaid met een bloem-grasverhouding gebaseerd op de WWF Living Planet Index. Zo wordt het verlies van biodiversiteit sinds 1970 visueel gemaakt. Net voor Pinksteren werden de bloemen gezaaid.

Deze tijdlijn in het veld loopt door naar de toekomst. De tijdlijn verbeeldt hoe de biodiversiteit zich kan herstellen als we tij weten te keren. De Circlefarm ligt aan het uiteinde van de tijdlijn als inspiratie voor de toekomst.

Lees meer op www.circlefarming.org.

CropMix wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Logo NWO

Privacyverklaring