Op 13 maart organiseerde de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging en Willie Commelin Scholten stichting de Gewasbeschermingsmanifestatie: Gewasbescherming in een veranderende wereld – de ingrediënten voor Integrated Crop Management. Tijdens dit evenement kwamen professionals uit onderzoek, onderwijs, praktijk, bedrijfsleven en beleid samen voor een dag vol kennisuitwisseling en inspiratie. Aan de keukentafel gingen diverse onderzoekers en praktijkexperts in gesprek over het thema ‘Gewasbescherming in een veranderende wereld’. Welke ingrediënten zijn nodig voor een effectieve en duurzame geïntegreerde gewasbescherming?
One Crop Health
Na de opening door Leendert Molendijk (KNPV) en Ronnie de Jonge (WCS) was het de beurt aan Paul Neve van University of Copenhagen Department of Plant and Environmental Sciences. Zijn keynote ging over One Crop Health: re-imagining next generation crop protection, waarin hij opriep tot het samenwerken tussen onderzoeksdisciplines om plantgezondheid vanuit meerdere hoeken te bekijken. Dus niet alleen te kijken naar de plant, maar ook de bodemgezondheid en agroecologie (diversiteit van gewassen), zoals we ook onderzoeken in CropMix.
Diversiteit in ruimte en tijd
De dag bevatte ook drie parallelsessies met elk zes sprekers: twee met een fundamentele onderzoeks-achtergrond, twee met een toegepaste onderzoeksachtergrond en twee vanuit de praktijk). Elke spreker gaf een korte pitch over hun ervaringen met integrated crop management. Daarna gingen ze in gesprek aan de keukentafel en reageerden op stellingen en vragen uit het publiek.
In de sessie ‘Diversiteit in ruimte en tijd’ waren ook onze eigen Dirk van Apeldoorn, onderzoeker bij Crop Systems Analysis, en teler Gert Noordhoff te gast. Dirk liet zien dat er binnen het strokenteelt onderzoek bijvoorbeeld al mooie resultaten zijn gehaald als het gaat om natuurlijke plaagbestrijding en Gert onderschreef dit verhaal door te laten zien dat zijn 3-meter-brede stroken de verspreiding van ziektes onderdrukken.
De andere twee sessies besteedden aandacht aan de rol van technologie en van plantweerbaarheid. Verschillende onderzoekers en ook ondernemers vertelden over mogelijke oplossingen voor het telen van gezonde gewassen. Zo kwamen er drones en sensors voorbij die kunnen helpen bij precisietoepassing van gewasbescherming in bijvoorbeeld fruitboomgaarden. Onderzoekers van verschillende universiteiten en ook veredelingsbedrijven lieten zien via welke processen je plantgezondheid nog meer kunt bevorderen, bijvoorbeeld door het versterken van de natuurlijke afweermechanismes van planten via verschillende hormonen.
Na veel nieuwe informatie en netwerken, sloten we de dag af met een ludieke act van jongleurs die ons wat konden bijbrengen over ‘de kunst van het loslaten’.

Meer weten of in contact komen met Dirk of Gert? Mail naar cropmix@wur.nl.