Excursie Bakker Barendrecht

Op 4 november waren onze PhD’s te gast bij onze consortiumpartner Bakker voor een kijkje achter de schermen op hun locatie in Ridderkerk, waar op dit moment een tweede hal in aanbouw is.

Bakker is dé leverancier van alle groente en fruit aan Albert Heijn. Dit kan dankzij een lange en nauwe samenwerking met Albert Heijn en telers. Daarnaast zijn ze ook actief in België en Tsjechië voor verschillende supermarkten. Kortom, ze zijn een grote speler in de (Nederlandse) voedselketen en bovendien een met behoorlijke duurzaamheidsambities.

Duurzame ambities

Rob Wessels en Jildou Smit namen ons mee in deze ambities om de groente- en fruitketens te verduurzamen. Bakker werkt nauw samen met gecontracteerde telers in Nederland, maar importeert ook veel citrusvruchten en andere producten van over de hele wereld. Met zowel binnen- als buitenlandse telers werken ze via verschillende projecten en programma’s aan het verduurzamen van de teelt, o.a. als het gaat om biodiversiteitsherstel en vermindering van pesticidengebruik.

Tijdens de presentaties werd echter duidelijk hoe complex het samenspel is tussen boeren, groothandel, retail en consumenten. Bakker streeft naar voorspelbaarheid in de keten, terwijl oogsten juist steeds onzekerder worden door klimaatverandering. Retailers willen juist een constante stroom van groente en fruit die gelijkmatig van kwaliteit is. Hoe doe je dat?

Groene druiven

Hier veranderingen in aanbrengen ten behoeve van milieu en duurzaamheid kost tijd, aldus Rob. Als voorbeeld gaf hij de keten van rode tafeldruiven. Bij veel mensen leeft de wens om minder gewasbeschermingsmiddelen te  gebruiken op fruit. Dit lijkt voor de rode druif te kunnen, mits we accepteren dat die wat kleur verliest en dus wat groener is. Maar wie bepaalt of deze groenere druiven de supermarkt halen? Hoever kan Bakker gaan zonder klanten te verliezen aan de concurrent die wèl rode druiven verkoopt? En hoe licht je de consument voor? Vragen waar Bakker zich continu mee bezig houdt.

Rob Wessels
Jildou Smit
Rondleiding hal

Rondleiding

Uiteraard kregen we ook een rondleiding door de hallen waar o.a. sinaasappels werden gesorteerd en maaltijdpakketten werden gevuld. Een enorme logistieke operatie en indrukwekkend om te beseffen dat dat er dagelijks 10 miljoen borden met deze producten worden gevuld.

Bedankt Rob en Jildou voor de gastvrijheid en een interessante middag met veel stof tot nadenken!

CropMix wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Logo NWO

Privacyverklaring