We breiden onze monitoring uit: in samenwerking met consortiumpartner RAVON zijn we gestart met een pilot om amfibieën te monitoren. Het gaat namelijk niet goed met de amfibieënpopulaties in het agrarisch gebied. Er zijn echter signalen dat strokenteelt een positieve bijdrage kan leveren aan het leefgebied van de amfibieën. Om erachter te komen of dit inderdaad het geval is, zijn we gestart met een pilot. Het doel is te zien of er op de percelen in ons akkerbouwnetwerk voldoende amfibieën aanwezig zijn om te zenderen en te monitoren.
Samen met RAVON hebben we hiervoor de meest veelbelovende monitoringlocaties aangemerkt in ons netwerk, bijvoorbeeld omdat ze langs sloten of poelen liggen. Tot nu toe hebben we op vier van de vijf testlocaties amfibieën waargenomen. RAVON heeft ook geholpen om het monitoringsprotocol op te stellen, zodat we de amfibieën op een standaard manier inventariseren. Voorlopig doen we dit alleen op land, maar deze zomer willen we ook in water gaan monitoren.
Zeldzame kamsalamander
Tussen een van de eerste vondsten zat een – voor agrarische gebieden zeldzame – kamsalamander (Triturus cristatus). De kamsalamander bevond zich in een sloot naast het strokenteeltperceel op landgoed Landgoed Zuylestein. Leuk feitje: De onderkant van de buik van de kamsalamander heeft een uniek vlekkenpatroon, als een soort vingerafdruk, waardoor je elke individu kunt herkennen.


De kamsalamander heeft in de Rode Lijst de status ‘Kwetsbaar’ en is beschermd volgens de Omgevingswet. De soort houdt van bosrijke omgevingen en vaak kleinschalige, afwisselende landschappen, zoals houtwallen en struwelen in de directe omgeving van het voortplantingswater. De soort komt tegenwoordig niet of nauwelijks meer voor in het agrarisch gebied, vanwege het ontbreken van deze landschapselementen en/of het gebruik van pesticiden en meststoffen.
Dat we de soort op landgoed Zuylenstein hebben aangetroffen geeft aan dat ook kwetsbare soorten zoals de kamsalamander kunnen blijven bestaan in overgangen van agrarisch gebied naar bos, mits oude landschapselementen behouden blijven en het juiste beheer wordt toegepast. Of de kamsalamander meeprofiteert van de strokenteelt weten we nog niet, maar we gaan dit zeker in de gaten houden!
Meer weten? Neem contact met ons op via cropmix@wur.nl.